Monday, 17 December 2012

Oppa Gangnam Style...

 Oppa Gangnam Style...


"Gangnam Style" merupakan ungkapan kata basahan dalam bahasa korea yang memaksudkan gaya hidup serba mewah yang dikaitkan dengan daerah Gangnam, sebuah kawasan kaya-raya di Seoul,di mana masyarakatnya serba trendy, hip dan mempamerkan "kelas" yang tertentu. Istilah ini disenaraikan dalam senarai kosa kata mingguan majalah time sebagai "kelakuan yang dikaitkan dengan gaya hidup yang serba mewah di daerah Gangnam, Seoul". Dalam temubual bersama CNN, PSY membandingkan Gangnam dengan Beverly California.


"Gangnam ialah sebuah wilayah di Seoul, Korea. Saya menyifatkannya sebagai berbudi bahasa pada waktu siang, tetapi bertukar liar pada waktu malam. Saya membandingkan kaum wanita dengan wilayah ini — berbudi bahasa pada waktu siang, berkelakuan liar pada waktu malam — jadi menurut seni katanya, sayalah lelaki yang sesuai untuk wanita sedemikian," kata Psy.Lagu ini adalah mengenai "teman wanita terbaik yang tahu bila hendak beradab sopan dan bila hendak berkelakuan liar." Baris ulang lagu ini, "오빤 강남 스타일 (Oppan Gangnam seutail)" diterjemahkan sebagai "Abang Gangnam Style", iaitu diri Psy sendiri;"oppa" merupakan perkataan dalam bahasa Korea yang digunakan oleh kaum perempuan untuk memanggil abang atau teman lelaki yang lebih tua daripada mereka.
Lagu ini merupakan satira ke atas budaya penggunaan lagak di Korea Selatan; satira ini agak berlainan dalam muzik Korea Selatan, terutamanya genra K-Pop yang terkenal dengan pop bublegumnye. South Korea mencatat takat peggunaan lagak yang agak tinggi. Hutang Kad Kredit negara ini mencapai 155% pendapatan boleh gunanya, dan hutang sedemikian digalakkan oleh kerajaan untuk mendorong pertumbuhan ekonomi. Salah satu contoh penggunaan lagak yang paling ketara ialah kopi yang mahal. Kaum wanita yang dikenali sebagai Doennaja membelanjakan duit yang banyak untuk membeli kopi yang mahal sambil berpuas hati dengan hidangan ramen yang murah. Oleh itulah, Psy menyoroti amalan minum kopi dalam lagunya ini.
Seni katanya ditulis oleh PSY, muziknya digubah oleh Psy dan Yoo Gun-hyung, dan disusun oleh Yoo Gun-hyung, iaitu seorang penerbit muzik terkenal di Korea Selatan yang pernah bekerja bersama Psy sebelum ini. Dalam bidang K-Pop, tidak ramai artis yang menulis lagunya sendiri atau mengkoreograf video sendirinya seperti Psy.

No comments:

Post a Comment