Friday, 14 December 2012

Burung dodo

Salam,selamat sejahtera dan salam 1MALAYSIA.korang pernah dengar tak pasal burung dodo.Sape kenal bagus,sape tak kenal bolehlah bace info pasal burung dodo.Harap korang enjoy.

Burung dodo adalah seekor burung yang tak boleh terbang.Burung dodo telah pupus lebih korang 500tahun yang lalu.Burung dodo tinggal kat pulau mauritius di new zealand.Punca utama kepupusan kepupusan burung dodo adalah akibat perbuatan manusia sendiri.Dulu sebelum orang portugise datang kat pulau mautirius burung dodo hidup aman dan sejahtera.Tapi bila orang portugise datang pulau mauritius,dia jumpa burung dodo,lalu burung dodo diburu.disebabkan burung dodo ni adalah seekor burung yang jinak,jadi senanglah keje orang portugise nak buru burung dodo.Sebab2 burung dodo cepat pupus adalah:

1.Diburu secara berleluasa oleh orang portugise sebagai sumber makanan.

2.Gangguan habitat.Masa orang portugise datang pulau mauritius dia ade bawak sekali haiwan peliharaan diorang seperti angjing,hamster,kucing dan arnab(yang haiwan peliharaan ni saje gurau2 bukan real)diorang sebenarnya ade bawak angjing,kambing,kuda dan lain2.sebab tu lah dodo ni rase terancam.

Tapi kan yang peliknya daging dodo ni sebenarnya liat dan tak sedap,rase2 daging ayam lagi sedap kot.Orang portugise dah tau daging dodo tu tak sedap buat ape makan bodoh punya orang,makan lah kfc kan lagi sodap bodoh.

Ok ni jelah yg takat aku mampu tulis.harap korang gembira, dan kalau ade terkasar bahasa sorry lah.

2 comments:

  1. Haha mekasih cerita pasal burung dodo!

    ReplyDelete
  2. terima kasih..part yang last tu kelakarla

    ReplyDelete